Węgiel aktywny w produkcji alkoholu

Udostępnij

Przy produkcji domowego alkoholu absolutnie konieczne jest dokładne przefiltrowanie go. Najlepszym sposobem oczyszczania trunku jest zastosowanie węgla aktywnego. Ze względu na swoją skuteczność, węgiel aktywny jest wykorzystywany w wielu obszarach do filtracji, od przetwarzania ścieków, przez rafinację złota, po wytwarzanie wódki. Węgiel aktywowany jest przez przepuszczanie gazów utleniających w ekstremalnie wysokich temperaturach. W ten sposób zyskuje zaskakujące zdolności. 



Jak to działa 


W wyniku odpowiednich procesów powstaje węgiel z milionami małych porów i pęknięć, które przyciągają zanieczyszczenia, zatrzymują je na powierzchni węgla. Zjawisko to jest podobne do sposobu, w jaki balon lub grzebień naładowany elektrostatycznie zatrzymuje kawałki papieru lub włosy. Aktywowany węgiel może wtedy działać, jako rodzaj "sita molekularnego", zatrzymując cząsteczki większe, niż etanol. Są uwięzione w porach wewnątrz węgla, a także przez energię powierzchniową na jego powierzchni. Węgiel aktywny nie usuwa metanolu, ale usunie większe cząsteczki, takie jak aldehydy, aminokwasy i oleje fusilowe, które nie są dobre dla naszego zdrowia i smaku naszego trunku.


Zalety węgla aktywnego


Zastosowanie węgla aktywnego zdecydowanie eliminuje przykry posmak, który jest nieodłącznym elementem świeżo przygotowanych destylatów. Dlatego węgiel jest często stosowany przez amatorów gorzelników. Do dosyć prosty sposób na oczyszczenie każdego destylatu z substancji zapachowych. Dzięki temu możemy uzyskać bardziej delikatny i neutralny w smaku i zapachu alkohol. Metoda filtracji alkoholu przy użyciu węgla aktywnego jest dziś powszechnie znana i zastępuje specjalnie skonstruowane kolumny z odpowiednio dobranym wkładem. 

Węgiel aktywny jest właściwie spreparowanym rodzajem węgla kamiennego, drzewnego lub kokosowego charakteryzującym się rozbudowaną strukturą wewnętrzną, czyli wysoką porowatością. Dzięki temu posiada tak wysokie zdolności absorpcyjne. Nie ma lepszego sorbentu, czyli związku tak doskonale pochłaniającego inne substancje, które przylegają do jego porowatej powierzchni. 
Najważniejsze jest zaś to, że węgiel aktywny pozostaje neutralny dla destylatów. Nie pozostawia żadnego posmaku, nie zmienia koloru, nie zmienia także właściwości alkoholu, a jedynie oczyszcza trunek ze związków zapachowych. Oprócz zapachów pochłania także alkohol. Istnieje jednak sposób na to, aby straty alkoholu podczas filtracji za pomocą węgla aktywnego były mniejsze. Wystarczy przed przystąpieniem do filtracji przelać węgiel gorącą wodą. W żaden sposób nie zmienią się właściwości samego węgla. Zawsze warto wybierać świeży węgiel aktywny dobrej jakości. Pochłonie wówczas zanieczyszczenia w ilości około 20 % własnej masy. Trzeba przyznać, że to imponujący wynik.